Olej kokosowy to modny dodatek

W Polsce spożywane są różnorodne oleje. Od kilku lat bardzo popularny jest olej kokosowy. Sprzedawany jest olej rafinowany i nierafinowany. Posiada on cały zestaw witamin, wapń, obniża indeks glikemiczny, zmniejsza uczucie głodu i jest znacznie mniej kaloryczny od innych olejów. Można na nim smażyć oraz dodawać go na zimno do sałatek. To wspaniały olej, który powinien znaleźć swoje miejsce w każdej kuchni. Bez tego oleju nie ma mowy o nowoczesnym gotowaniu.

Do czego można stosować olej kokosowy?

Olej kokosowy można dodać do kawy, wystarczy pół łyżeczki, aby kawa była smaczna i syta. Dodany do owsianki stworzy sycące śniadanie. W deserach zastąpi masło. Gdy usta są spierzchnięte to olej kokosowy znakomicie je nawilży. Na rozstępy także będzie znakomitym lekasrtwem. Jako krem na noc nadaje się znakomicie, ponieważ wspaniale nawilża cerę. Za jego pomocą można usuwać makijaż. Wystarczy odrobinę oleju kokosowego nałożyć na wacik. Płyn micelarny z olejem kokosowym znakomicie usuwa intensywny makijaż. Gdy ukąszą komary lub inne owady to znakomicie złagodzi swędzenie.

Litr oleju kosztuje od 30 do 70 złotych, jest to znakomity olej, który kupić można w hipermarkecie, sklepie ekologicznym lub przez internet. Jego walory są liczne i na pewno warto go mieć w swojej kuchni. Panie lubiące jadać lekko i smacznie już dawno doceniły jego liczne zalety.Poza tym zapach tego oleju każde smażenie uczyni przyjemną czynnością. Warto zatem mieć w kuchni słoik oleju kokosowego, najlepiej w wersji nierafinowanej.

Leave a Comment

(0 komentarze/y)

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *