Olej arachidowy

Olejki cieszą się coraz większą popularnością wśród kosmetyczek. Jednak nie wolno zapomnieć o ich walorach kulinarnych i zdrowotnych. Tłuszcz nie musi szkodzić organizmowi ludzkiemu, a wręcz przeciwnie, może wspomagać układ trawienni i obniżać cholesterol.
Olej arachidowy spełnia powyższe kryteria. Wytwarzany jest z orzeszków ziemnych popularnie nazywanych fistaszkami. Zasadniczo nie są to orzechy, tylko rośliny strączkowe. Główną i podstawową zaletą oleju arachidowego jest zastosowanie w kuchni na wiele sposobów. Kuchnia azjatycka ukochała najbardziej jego możliwości. Z oleju można korzystać na zimno, po obróbce termicznej oraz stosować jako odrębny dodatek do potraw. Poza walorami smakowymi olej ma także właściwości wspomagające zdrowie. Obniża cholesterol oraz wspomaga wątrobę przy produkcji insuliny, co powoduje, że stosuje się go do leczenia cukrzycy typu drugiego. Niestety olej z orzeszków ziemnych posiada także minusy. Nie jest zalecany osobom z silnym uczuleniem na orzechy. Istnieje duże prawdopodobieństwo wystąpienia silnej alergii po spożyciu potraw, w których zastosowano olej arachidowy.

Leave a Comment

(0 komentarze/y)

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *